Jos et ole aikaisemmin kouluttanut koiraa, saattaa tehtävä tuntua melko hankalalta. Hyvät teoreettiset tiedot helpottavat aloittamista. Vanhat sotilaalliset opetustavat ovat usein pelästyttäneet varsinkin seurakoiranomistajat antamasta koiralleen tarvittavaa arkipäivän tottelevaisuusopetusta. Nykyään löytyy useita koulutustapoja sekä suuntauksia, joista varmaan löydät pennullesi sopivan koulutusmuodon. Koiran koulutukseen liittyvään kirjallisuuteen voit tutustua esim. kirjastossa tai kirjakaupoissa ennen niiden hankkimista. Yksi hyvä opaskirja pennun opetukseen on Tuire Kaimion kirjoittama “Pennusta kunnon koiraksi”.
Tottelevaisuuskoulutuksesta saat lisätietoa mm. pentusi kasvattajalta. Tiedustele myös Suomen Kennelliiton alaisten piirien järjestämiä koulutustilaisuuksia. Ota selvää myös asuinpaikkakunnallasi toimivista koirakerhoista. Paikalliset koirakerhot sekä valtakunnalliset rotuyhdistykset järjestävät koulutusharjoituksia ympäri vuoden. Koiranäyttelyissä järjestetään usein myös tottelevaisuus ym. kilpailuja, joten käy niissä tutustumassa mihin koirankoulutuksella voi yltää, ja mitä harrastaa
Miksi koulutamme koiraa
Kysymykseen voi antaa useita vastauksia, koska koulutukselle löytyy monia perusteita. Koirien lukumäärän kasvu ja asumisen muuttuminen kaupunkimaisemmaksi on asettanut myös koirille uusia vaatimuksia. Sen tulee olla “yhteiskuntakelpoinen”. Enemmän tai vähemmän kuriton koira ei sovellu elämään ympäristössä, jossa on otettava huomioon kanssaihmiset.
Mistä aloittaa
Pentu osaa jo luonnostaan istua, seistä, maata, mutta se ei vielä ymmärrä meidän puhekieltä eikä käskyjä. Kolme tärkeimpinä pidettyä opetusta pennulle ovat luokse tulo = tänne, Ei = kielletty-sallittu tekeminen, paikallaolo = maassa, seisten tai istuen.
Luokse tulo
Luokse tulo on ensimmäinen ja tärkein asia. Pentu tulee mielellään luokse kun sitä kutsutaan. Tätä harjoitellaan aina välillä leikin lomassa, sitten pentu voi taas jatkaa touhujaan. Muista että luokse tulo ei päätä hauskuutta. Sano “tänne” iloisesti, älä kärkevästi ja muista aina palkita pentu hyväilyllä, kehuilla tai jos haluat niin makupalalla.
Kielto ja lupa
Kiellon voi opettaa vaikkapa kielletyn makupalan tai kielletyn lelun kanssa. Pennulle opetetaan että “Ei” merkitsee kiellettyä asiaa. Vasta luvan saatuaan makupalan tai lelun voi ottaa.
Paikallaolo
Paikallaolossa opetetaan pennulle rauhoittumista. Pentu voi joko maata, seistä tai istua. Nämä liikkeet vaativat pennulta paljon keskittymistä, joten älä harjoittele liian pitkiä aikoja kerrallaan (aluksi n.10-20 sekuntia)
Heti kun pennun rokotukset ovat kunnossa voit aloittaa myös sosiaalisen opetuksen. Koiran on opittava käyttäytymään myös toisten koirien keskuudessa. Lajikohtaisen sosiaalisen käyttäytymisen ne oppivat leikkiessään toisten koirien kanssa. Hankalia tilanteita esiintyy usein silloin, kun kohtaavista koirista toinen on kytkettynä ja toinen on irti.
Älä kouluta pentua liian pitkään. Suunnittele etukäteen mitä harjoitellaan, käy käskyt läpi ajatuksissasi ja toteuta ne määrätietoisesti. Jos harjoitusaikasi on esim. 15 min, voit jakaa sen kolmeen osaan, 5 min kontaktiharjoituksia, 5 min koulutusta, 5 min hauskaa.
Muista, että tärkeintä on sinun ja doggisi mahdollisimman sopusointuinen yhteisolo. Mitään ei kannata hampaat irvessä harrastaa vain sen takia, että “kaikki” muutkin harrastavat jotakin.
Hupaisaa harjoittelua Sinulle ja tanskandoggi-pennullesi!